קורס מאמנים אישיים, לימודי קואצ'ינג המלצות, מדעי התנהגות, מהו אימון אישי, סדנאות ייעוץ אישי
לדף הספרים לדף תוכן העניינים

העצמה אישית בפעולה

18. התמודדות עם כישלונות

האם אי פעם נפלת ברוחך? האם סבלת ממכשול רציני? האם האשמת את עצמך על משגיך? האם אי- פעם ניסית משהו בכל מאודך ונכשלת? האם ארעה לך אי פעם טרגדיה אישית? האם הפכת נכה בעקבות מחלה או פציעה? האם אכזבה גדולה העיקה אי פעם על נשמתך? האם נטלת אי פעם סיכון, גם אם הכרחי, והתוצאה היתה אכזבה וכישלון.

אף אחד מדברים אלו אינו צריך לחסום אותך בדרך להשגת יעדיך הסופיים או למנוע ממך להשיג הצלחה. הכישלון הוא חלק מהחיים בדיוק כמו נטילת סיכון והצלחה. ההצלחות הגדולות ביותר התרחשו בדרך כלל רק אחרי כישלונות כואבים לאין ספור. כפי שכתב המחזאי, ג'ורג' ברנרד שו, "ההצלחה מורכבת משפע של משגים".

השגת הצלחה קשורה בלמידה ממשגים. זאת כיוון שאם אתה לומד מכישלון, אל לך לחזור עליו לעולם. משגים אינם נכות תמידית. בדומה לשבר ברגל, הרגל מתחזקת במקום שבו ארע השבר.

כישלון הוא הגורם המפרה הצלחה

הצלחה בן-לילה אינה אלא מיתוס. האמן לי, כל אדם שניסה להשיג דבר מה בעל ערך בחייו נכשל תחילה פעמים רבות. אינך מאמין? הנה כמה דוגמאות מן העבר:

* תומס אדיסון השקיע פעם שני מיליון דולר בהמצאה שמעולם לא מומשה. לאדיסון היו כמה כישלונות נוספים, אבל הצלחותיו האפילו על הכישלונות. אדיסון היה אחד הממציאים הפוריים ביותר בכל הזמנים, עם מותו היו רשומים על שמו למעלה מאלף המצאות ופטנטים. אדיסון הוא דוגמא לכושר התמדה ונחישות של אדם מצליח. לאחר שבדק למעלה מ- 3000 חומרים שונים לשימוש כחוט הלהט בנורה החשמלית וכולם נשרפו ולא החזיקו מעמד, פנה אליו אחד ממכריו ואמר לו: "ניכשלת כבר ב- 3000 חומרים, מדוע אינך מניח לזה?" תשובתו של אדיסון היתה: "לא נכשלתי, פשוט פסלתי 3000 אפשרויות, אני עוד אמצע את החומר המתאים". ואכן לאחר כ- 5000 ניסיונות הגיע אדיסון לחומר המתאים, נורת הלהט הומצאה והשאר הוא הסטוריה.

* כאשר בנימין ד'יזראלי נשא את נאומו הראשון בפרלמנט הבריטי, הוא זכה לקיתונות של בוז ולעג, חברי הבית פשוט לא נתנו לו לסיים את דבריו, הם צחקו כאשר אמר: "אני נאלץ לשבת עכשיו, אבל יגיע הזמן בו תאזינו לי". ואכן בנימין ד'יזראלי הפך עם השנים לראש ממשלת בריטניה ולדמות נערצת על רבים.

* כאשר התקשה כתלמיד בלימודיו בשנותיו הראשונות, פנה מנהל בית הספר במינכן אל אלברט איינשטין בן העשר ואמר לו: "ממך שום דבר טוב כבר לא יצא".

* עורך העיתון דחה את בקשת העבודה של האמן הצעיר אשר פנה אליו בבקשת עבודה כמאייר בעיתון, כשהוא אומר לו: "אין לך שום חוש יצירתי ולא רעיונות מקוריים", שמו של אותו אמן צעיר היה וולט דיסני, אשר בנה במו ידיו את אימפרית וולט דיסני כאשר ההתחלה היתה ביצירת דמותו המאוירת של העכבר המפורסם בעולם: מיקי מאוס.

*  "הקול שלך נשמע כמו שריקת הרוח בחלון", דברים אלה הופנו אל אנריקו קארוזו על ידי המורה הראשון שלו לפיתוח קול. קארוזו הפך מאוחר יותר לאחד מזמרי האופרה המפורסמים ביותר בהסטוריה.

* בשנת 1962 חברת התקליטים "דקה" דחתה את הצעת להקת החיפושיות לחתום עימה על חוזה להקלטת תקליט, הסיבה? "איננו אוהבים את הצליל שלהם, להקות המנגנות על גיטרות אינן באופנה יותר". החיפושיות לא התייאשו מהסרוב, הם פנו לחברות תקליטים אחרות עד שנענו ונתנו הרבה סיבות לחברת דקה להתחרט על הפספוס הגדול שלה.

דרושים ניסיון, סבלנות והתמדה כדי לבנות את הניסיון הדרוש להצלחה. כלל זה נכון לגבי לימוד עיבוד תמלילים, סגירת עיסקה, הפעלת ציוד כבד, ניהול עסק והנעת בני-אדם. נכון כי הצלחה מולידה הצלחה, אך כישלון אינו מוביל בהכרח לכישלון.

יש הטוענים כי כישלון כמוהו כזבל. הוא יישאר בתת המודע שלך ושם יתסוס וירקב. אולם, חקלאים משתמשים בזבל של בעלי חיים וברקב של צמחים כדי לזבל את גידוליהם. כך ניתן לנצל גם את הכישלון האנושי כגורם מפרה המעשיר את הקרקע לזריעת זרעי ההצלחה.

השגת הצלחה משמעה להתמקד בהצלחות עתידיות ולשכוח את כישלונות העבר. הפק את הלקחים ממשגים וטעויות - לאחר מכן סלק אותם מזכרונך.

המפסידנים נוטים לפעול בדרך הפוכה. הם הורסים את הביטחון העצמי שלהם על ידי היזכרות בכישלון העבר. הם שוכחים את הצלחותיהם. לא רק שהם זוכרים את כישלונותיהם, אלא הם חורתים אותם במוחם ברגשנות רבה. אנשים שלעולם אינם מצליחים מאשימים עצמם בכל כישלון. הם דשים ולועסים את כישלונותיהם שוב ושוב עד שהכישלון הופך לחלק מהתודעה שלהם. לעומת זאת, המצליחנים, למרות המכשולים, יודעים כי אין זה משנה כמה פעמים שגו. מה שמשנה הוא המאמץ המרוכז ללמוד מכל כישלון ולשפר את ביצועיהם בפעם הבאה.

עלינו לנצל כישלונות ודברים שליליים בחיינו רק כמשוב מתקן שיחזיר אותנו למסלול המוביל למטרה.

כדי להפוך כישלון לגורם מפרה:

1. בחן את המצב בכנות ובאוביקטיביות. הימנע מלהאשים אחרים. תחת זאת, השתדל להשתפר.

2. עליך לנתח כיצד ומדוע ארע הכישלון. תכנן ותרגל את השלבים הדרושים כדי לתקן את ביצועיך.

3. לפני שתנסה שוב, המחש לעצמך בדימיון כיצד אתה מטפל בצורה מושלמת במשרה/במצב/בלקוח.

4. כעת קבור ושכח זכרונות תבוסתניים כלשהם בדבר כישלונות העבר. אמור לעצמך "בפעם הבאה אצליח".

5. נסה שוב.

יתכן שתצטרך לחזור על חמישה שלבים אלו לפני שתשיג את היעד, לשביעות רצונך. החשוב הוא שמכל מאמץ ומכל טעות תרוויח משהו שיקדם אותך קרוב יותר למטרה.

ללמוד מביקורת

קשה להתייצב מול ביקורת. מרביתנו חוששים לשגות ואיננו אוהבים שמותחים עלינו ביקורת גם כאשר היא מוצדקת. כילדים מלמדים אותנו שלשגות זה רע; מי ששוגה אינו ראוי לאהבה. אולם אנו מסוגלים ללמוד כיצד לפעול למרות רגשותינו.

כאשר מותחים עליך ביקורת, אל תתמקד בתחושות אכזבה, חוסר צדק או כעס, כלפי מותח הביקורת או כלפי עצמך. תחת זאת, הפנה את האנרגיה שלך לגיבוש תוכנית מוגדרת כיצד להתגבר על הביקורת ולחזור למסלול. לאחר מכן חלוק תוכניתך עם אחרים המושפעים מפעולותיך. במקום להקדיש זמן ואנרגיה להטלת האשמה על מישהו אחר, יש לפעול יחד לפתרון הבעיה.

לפעמים אנו ממהרים יתר על המידה להאשים את עצמנו: "רק אני אשם". "אני אף פעם לא מצליח לסדר משהו". הסכנה היא לא בקבלת האשמה, אם הדבר נכון, אלא באימוץ אותה אשמה. השכנוע העצמי הופך במהירה להאשמה בסגנון: "איזה 'ליימך' אני. אני כישלון." לכן, בפעם הבאה תשגה באותו משגה, או שתשכנע את עצמך ב'ליימכיות' שלך ולא תנסה שוב. באופן פרדוקסלי, כישלון עלול להפוך לדבר מה בלתי נוח. במקום לשקוע בחמלה עצמית, עליך להשקיע מחשבה בשאלה כיצד תוכל להצליח בפעם הבאה.

לעומת זאת, כאשר אתה מסרב ללמוד משגיאותיך מתחילה פעולת הסוואה גדולה. המשגה המוסווה יהפוך למעין גידול ממאיר בעבודתך, יחסיך בעבודה ואפילו בחברה עצמה (בייחוד אם אתה בעמדת מנהיגות). הסתרת שגיאות כמוה כהסתרת סימפטומים של סרטן - היא יכולה להוביל למות הארגון כולו. אם אתה אחראי, עליך להתמודד עם הבעיה. השכנוע העצמי שלך צריך להיות "זה לא אופייני לי - בפעם הבאה אני אצליח יותר", או "לא שקלתי את הגורם הזה. בעתיד אדע לקחת זאת בחשבון". זו המשמעות של "ללמוד משגיאותיך."

הסכנה הטמונה באומללות

במצב של אומללות טמונה סכנה אחת והיא, לחשוב שהטעות נובעת רק בגללך.

אם תתחיל לזהות עצמך עם כישלון, תהפוך לכישלון. האקסיומה, "אתה הוא מה שאתה חושב" נכונה גם במקרים של מחשבות שליליות.

המנהל הצעיר הרואה עצמו כבעל כושר תקשורת לקוי, יגלה בהכרח כי יש לו בעיה להניע אחרים. בשלב זה יש לו "הוכחה". עוזרת למנכ"ל המשחזרת לעצמה תדמית של בישנות והתבודדות במסיבות בהיותה תלמידת תיכון, תגלה כי אכן אינה פופולרית במקום העבודה. פרטים כגון אלו מזמינים דחייה. הם מבריחים את האחרים בהתנהגות זו של מודעות עצמית.

יש כאלה המנסים בכל מאודם לקבל אישור ואפילו מגלים יחס שחצני ונוקטים פעולות עוינות כלפי אנשים שמאיימים עליהם כביכול. הדבר יכול לאפיין כל אחד, אנשי מכירות, אנשי עסקים, רופאים, עורכי דין או כל איש מקצוע אחר שבטחונו העצמי מעורער. הנסיון המעשי שלהם נוטה "להוכיח" להם כי התדמית העצמית שלהם נכונה. בגלל "הוכחה" אוביקטיבית זו, אנשים אלו מבינים לעתים רחוקות בלבד כי בעייתם נעוצה בהערכה עצמית שגויה מצידם.

מחר יהיה יום חדש

כאשר מסתיימת תחרות אולימפית, הכול נגמר. מישהו ניצח, אחר הפסיד. אי אפשר לחזור על התחרות. אולם, בעבודה, יש תמיד סיכוי נוסף. אם לצטט את סקרלט אוהרה גיבורת הרומן הקלאסי, חלף עם הרוח: "מחר יהיה יום חדש". תמיד יש סיכוי נוסף, הזדמנות נוספת להצליח מחר.

גם אם תיכשל לחלוטין, אלוהים עדיין אתך. הוא יתן לך סיכוי נוסף. ובלבד שלא תתייאש, תשמור על אופטימיות ולא תשקע ברחמים עצמיים. בכל כישלון טמון הזרע להצלחה. כל כישלון טומן בחובו הזדמנות. ממצב של אומללות אתה עשוי ללמוד דבר מה בעל ערך - אם לא תהפוך למר נפש.

לעתים קרובות אין ביכולתך לשנות את הנסיבות החיצוניות, אולם באפשרותך לשנות את גישתך. "מחר המצב עשוי להיות אותו הדבר, אולם אני אהיה שונה". הגישה השונה שלך עשויה אף לשמש ככוח שיסייע לשינוי המצב.

אם משהו משתבש, אל תיכנס לפניקה. אל תניח מיד כי הדבר נדון לכישלון. תחת זאת ראה את הבעיה כקצר בדיאגרמת המעגלים החשמליים שלך. אל תתמקד במה שהשתבש, ראשית שנן לעצמך כי לכל בעיה יש פתרון ואחר כך תתחיל לחשוב ולתכנן את הפתרון.

למד מכישלון והצלחה

כל עוד רוח חיים באפך, יש תקווה. די שתעמוד בכל אסון שינחת עליך כדי להראות שאינך תבוסתן.

יהא אשר יהא, לעולם אל תראה עצמך ככישלון. באותה מידה אל תניח לגישה שלילית ולמחשבות שליליות לזהם את נשמתך. אל תיפול במלכודת חוסר הסיפוק. אל תהפוך למר נפש, חמוץ פנים, 'קרבי' ועוין. כשהמצב קשה, אל תתחיל לקטר ולהאשים את כל העולם. בסופו של דבר, גישה כזו מדכאת את הנפש. מעל לכל, אל תחפש אומללים אחרים כדי לסבול יחד אתם. האומללות אוהבת חברה וחבריך הנכשלים תמידית יעשו הכול כדי להשאיר אותך בבור יחד אתם.

מי שמאמין שכולם נגדו והוא מר נפש כנגד כל אדם, לוקה בפגע גרוע מסרטן. ואכן, ישנם מומחי רפואה הטוענים כי הידרדרות מוסרית כגון זו עלולה אכן להיות קשורה לסרטן. אולם, גידול ממאיר, בניגוד להידרדרות נפשית, ניתן להסיר באמצעות ניתוח. רק אתה מסוגל לרפא את מצבך הנפשי ולהחזיר עצמך למצב של בריאות, עושר ואושר.

למד גם מהצלחותיך. אל תהיה כמו אותם מתחרים רבים מספור הקובלים, "עשיתי זאת! אך איני יודע כיצד, זה בטח היה סתם מזל", אנשים כגון אלו אינם מסוגלים לחזור על הצלחה חד-פעמית אלא לעתים רחוקות בלבד, כיוון שלא למדו ממנה.

כאשר אתה מבצע דבר היטב,

1. עליך להבין שכל המרכיבים התחברו יחדיו כדי ליצור הצלחה. בדרך זו תוכל לחזור וליצור מצב זה לצורך הצלחה עתידית.

2. נסה למצוא דרכים כיצד אף לשפר את ביצועיך בפעם הבאה. ערוך שינויים כדי להסתגל לנסיבות החדשות. תמיד יש מקום לשיפור.

3. לפני שאתה מנסה שוב, המחש לעצמך בבירור כיצד אתה מטפל היטב בעבודה/במצב/בלקוח כפי שטיפלת קודם לכן, תוך שילוב כל השינויים.

4. עבור להצלחתך הבאה.

שים לב כי צעדים אלו דומים ללימוד מכישלון. עליך להבין, אינך מנסה נוסחה בדוקה לכישלון או הצלחה; אלא, מה שחשוב הוא שאתה לומד מהכישלון.

אין כל בושה בכישלון. אם תיכשל ותמעד, אל תשכח שזה רק עיכוב זמני בדרך להצלחה. לנוכח הצלחה או תבוסה, עליך להתמקד בשלב הבא. לעולם אל תביט לאחור. עליך רק לנוע קדימה. עליך להרוויח מכל מאמץ.

שנן היטב לקח זה ותזכה במפתח להשגת הצלחה.

כמה טיפים בנושא

1. אל 'תעשה עניין' משגיאותיך. שגיאות הן דבר אנושי. אל תניח למחשבות שליליות להשתלט עליך ולגרום לך להיכנע ולוותר.

2. בכל מצב קשה יש קרן אור. תוכל להפיק תועלת כמעט מכל מצב. התמקד בלקחים שיש ללמוד אפילו בעימותים הקשים ביותר.

3. קבע את התקנים הפנימיים שלך, במקום להשוות עצמך לאחרים. קבל את עצמך כמות שאתה, אולם המשך לשפר את תקניך, סגנון החיים שלך, ההתנהגות, ההישגים האישיים ויחסי העבודה שלך. אם עליך לצעוד צעד אחד לאחור, דאג לצעוד לאחר מכן שני צעדים קדימה.

4. גם לנוכח כישלון, השתמש בלשון מעודדת וחיובית כשאתה מדבר לעצמך ולזולת, על אודות עצמך. המכשלה היא זמנית בלבד, אולם, רשמי התת-מודע שלך עלולים להישאר לתמיד.

5. שמור על קור רוח במצבי משבר. הימנע מהתפרצויות. קשה לפתור בעיות במהלך מאבקים רגשיים.

6. למד מכל משבר בו תהיה מעורב. רשום לעצמך הערות בנוגע לדרך הטיפול בבעיה ואלו לקחים נלמדו. אם הדבר יקרה בעתיד, תהיה מוכן למנוע אותו או לטפל בו באופן יעיל יותר.

7. הקפד לפתור בעיות על ידי מציאת הגורם האמיתי. טפל בגורם לא רק בתוצאות. הבעיה תמשיך להטרידך עד אשר תסלק את הגורם האמיתי ותתקן את המצב.

8. אחרי משבר, הצג לעצמך שלוש שאלות: 1. מדוע זה קרה? 2. כיצד אוכל למנוע הישנות המקרה? 3. אם הדבר יקרה שוב, כיצד אתמודד אתו?

9. חזור לאחור וראה את המשבר בפרספקטיבה. איזה חלק הוא מהווה מהתמונה כולה?

10. נתקלת במשבר פתאומי? לפני שאתה מגיב, עצור! קח כמה נשימות עמוקות ואיטיות. כך תוכל לשמור על קור רוח ולהימנע מתגובה של "שליפה מן המותן".

11. משברים פותרים צעד אחר צעד. חשוב מה הצעדים שעליך לנקוט כעת.

12. הכר בכך שלא כל הימים יתנהלו כרצונך. היה רחמן כלפי עצמך בימים בהם ההערכה העצמית שלך רופפת. הזכר לעצמך כי אתה מוכשר ותוכל להתמודד עם כל מכשול.

13. אל תחשוש מכישלון במשהו. ראה את הכישלון כהזדמנות ללימוד ולשינוי.

14. המשימות הקשות ביותר הן גם ההזדמנויות להצלחות הגדולות ביותר שלך. בדיוק כפי שהאנשים הקשים ביותר עשויים להפוך לבעלי הברית החזקים ביותר.

15. ולבסוף, בזמנים קשים, זכור את מילות הפזמון: אם עברנו את פרעה, נעבור גם את זה.



Copyright © by Meir Liraz. All rights reserved