קורס מאמנים אישיים, לימודי קואצ'ינג המלצות, מדעי התנהגות, מהו אימון אישי, סדנאות ייעוץ אישי
לדף הספרים לדף תוכן העניינים

הפסיכולוגיה של ההצלחה

4. איך ל"תכנת" את עצמך להישגיות ולהגשמה עצמית

הארועים שקרו ב- 9 לדצמבר 1914 , ממחישים את רוחו ואופיו של גדול הממציאים, תומס אלווה אדיסון.

באותו ערב נהרסו כל המבנים בקומפלקס "מפעלי אדיסון" עד היסוד על ידי שריפה עזה. הנזק הכולל הוערך ב2- מיליון דולר (זה היה בתקופה שהדולר היה דולר). בשריפה אבדו גם כל רשימותיו של אדיסון שהכילו את עבודת חייו. סכום הביטוח הגיע לסכום של 238 דולר בלבד וזאת מפני שהמבנים היו עשויים בטון ובאותה תקופה האמינו שמבני בטון הינם חסיני אש.

בגיל ששים ושבע עמד אדיסון והביט איך מפעל חייו עולה באש, הוא עמד ברוח החורפית בוהה באנשי הכיבוי המנסים לשווא להילחם בלהבות. המחשבות שעלו בראשו באותו ערב היו וודאי מחשבות של תיסכול ואכזבה.

בבוקר המחרת הגיע אדיסון לאתר ובחן את השאריות המפוחמות של חלומותיו ואת התקוות ההרוסות. בעודו עומד בין ההריסות אמר לסובבים אותו: "יש גם יתרון לאסון, כל השגיאות שלנו נשרפו גם הם. תודה לאל, עכשיו נוכל להתחיל מחדש".

זה היה האיש וזו היתה הגישה שלו. ואגב, לא היו אלה דברים מן השפה ולחוץ, שלושה חודשים לאחר אותה שריפה הוציא מפעל אדיסון לשוק את הגרמופון הראשון. גישתו של אדיסון שימשה ומשמשת השראה לרבים. זוהי הגישה המאפיינת מצליחנים.

נושאו של פרק זה הינו כיצד ל"תכנת" את מוחך להשגת הצלחה. אנו יודעים, ממה שנזכר בפרקים הקודמים, כי אנו הופכים למה שאנו חושבים עליו, וכי כל מה שאנו כעת הוא סך כל המחשבות שעלו במוחנו עד עתה. אנו יודעים גם כי כל מה שאנחנו וכל מה שנהיה הוא תוצאה של תוכן הדברים המצויים במוחנו. לא נוכל לדעת מה יקרה בעתיד או לשלוט בגורלנו בעזרת מאמץ פיזי. הכול תלוי במוחנו. כל מה שנעשה כדי לשפר את איכות החשיבה שלנו חייב לשפר את איכות חיינו. לכן, ברצוני לחזור בקצרה על חלק מן החוקים אשר הוזכרו בפרקים הקודמים ולהזכיר עוד כמה מהם.

חוקי ההצלחה
החוק הראשון היה חוק האמונה. חוק האמונה אומר כי כל מה שאנו מאמינים בו, בתוספת רגש, הופך למציאות שלנו. אם ברצוננו לשנות את המציאות שלנו, עלינו לשנות את אמונותינו אודות עצמנו בקשר למציאות. אם יש לנו אמונות המגבילות אותנו, הן הופכות למציאות ללא כל קשר אם הן תואמות את המציאות האובייקטיבית או לא.

החוק השני היה חוק הציפיות. כל מה שאנו מצפים שיקרה, בבטחון מלא, אכן הופך לנבואה המגשימה את עצמה. ולכן עלינו להמשיך ולצפות לטוב ביותר מעצמנו ולצפות לטוב ביותר בכל מצב. אנו נגלה כי האנשים המצליחים ביותר מפתחים תמיד ציפיות חיוביות. הם יוצרים לעצמם ציפיות חיוביות כל הזמן כדי לשמור על חשיבה חיובית וכדי לוודא שהנבואה שמגשימה את עצמה תתאים למה שהם מבקשים להשיג.

החוק השני שהוזכר הוא חוק המשיכה. חוק זה אומר כי אנו מושכים אלינו את האנשים והנסיבות אשר מתמזגים עם המחשבות הדומיננטיות שלנו. אם ברצוננו למשוך אלינו אנשים אחרים ונסיבות אחרות, עלינו לשנות את דרך החשיבה שלנו. מחשבותינו הן כמו אנרגיה אלקטרומגנטית המקרינה החוצה ומושכת פנימה אנשים ונסיבות המתמזגים עם האנרגיה שלנו.

החוק השלישי הוא חוק הריכוז. הריכוז הוא חשוב מאוד. כל מה שאתה מתרכז בו במודע, גדל והופך לחלק מחוויותיך.

התהליך דומה לכך שמחשבותינו מוזנות כל הזמן על ידי ריכוז אין סופי. אם תרצה לגדל צמח, תצטרך להשקות אותו, לדשן אותו ולעשב אותו. אם ברצונך לגדל משהו בחייך, עליך להתרכז עליו במחשבה עד שהיא תהפוך למציאות שלך.

החוק הבא הוא חוק התחליף. חוק זה אומר כי המודע שלנו יכול לעסוק רק במחשבה אחת בעת ובעונה אחת. חיובית או שלילית. אם אנו רוצים כי חיינו יהיו רצופים בחוויות חיוביות, עלינו לוודא כי המודע שלנו יהיה עסוק כל הזמן בארועים חיוביים ונסיבות חיוביות.

בספרו המצוין של הפסיכולוג האמריקאי, ג'יימס אלן, "מחשבתו של האדם", הוא טוען כי המוח דומה מאוד לגן. בגן יכולים לצמוח פרחים וגם עשבים שוטים, אך אם לא תשתול בו פרחים בכוונה, העשבים השוטים יצמחו באופן אוטומטי. העשבים השוטים אינם זקוקים לעידוד ואינם זקוקים להזנה כלשהי. הם אינם זקוקים אפילו לעישוב. גם מוחנו עשוי בקלות להתמלא בפחדים, דאגות וחרדות אלא אם כן נמלא אותו במחשבות חיוביות. המוח לא יכול להישאר ריק. עלינו למלא אותו במחשבות המתאימות לאנשים שאנו רוצים להיות בחברתם, ובערכים ובתכונות שאנו רוצים לרכוש לעצמנו, שאם לא כן, יתמלא בעשבים שוטים.

הסיבה לכך שכל כך הרבה אנשים הם אומללים היא כי מוחם פשוט מלא בעשבים שוטים. שני הגורמים החשובים בנושא זה הם מחשבה ורגש.

הרגש הוא התהליך המפעיל את המוח. כל מחשבה שאנו רוצים שתהפוך להיות חלק מן המציאות שלנו, חייבת להיות מופעלת על ידי רגש. רגש כמו תשוקה, אהבה או התרגשות. מחשבה ללא כל רגש לא תחולל כל תגובה בחיינו. רגש ללא מחשבה לא יוביל לשום כיוון. אם כן, רגש ומחשבה חייבים להיות מעורבים.
החוק הבא הוא חוק התרגול, או חוק החזרה. אנו יודעים כי אם ברצוננו לפתח כישורים מוטוריים, או מכניים - כמו ללמוד להקליד, לעשות סקי או לשחק טניס, עלינו ללמוד תחילה את הכללים ולאחר מכן לתרגל שוב ושוב עד שנעשה זאת באופן אוטומטי. כל גישה, מחשבה או ערך אשר יש ברשותנו, קשורים בדפוסי חשיבה מסוימים - חיוביים או שליליים. אם ברצוננו לשנות את דפוסי החשיבה הללו משליליים לחיוביים, עלינו לתרגל את החיוביים שוב ושוב. אם ברצוננו לראות את עצמנו כבני אדם חיוביים, עלינו לראות את עצמנו כחיוביים ומוצלחים כל הזמן. חזרה על כך שוב ושוב תהפוך זאת להרגל.

אנשים חיוביים אינם מזכירים לעצמם כל הזמן כי הם חיוביים בכל בוקר. אנשים חיוביים הם חיוביים מכיוון שהם חשבו באורח חיובי במשך מספיק זמן עד כי הפכו זאת להרגל. יש להם הרגל לחשוב באופן חיובי ולראות כל מצב באורח אופטימי. הם מגיבים באורח חיובי כלפי כל אדם. הם אינם צריכים להתאמץ לשם כך. הם חזרו על כך כל כך הרבה פעמים, עד כי הדבר נעשה להם לטבע. כל עתידנו תלוי בהרגלים שאנו מפתחים.

ולבסוף - חוק הנינוחות. חוק זה אומר פשוט כי בכל עבודה שכלית המאמץ הוא גורם מפריע. בעובדנו עבודה פיזית, כמו חטיבת עצים או דפיקת מסמרים, ככל שנעבוד מהר יותר, כן ייחטב מהר יותר העץ או המסמר ייעלם מהר יותר לתוך הקיר. כלומר, בעבודה פיזית, ככל שנתאמץ יותר, כן יהיו התוצאות טובות יותר. בעבודה שכלית, בדיוק ההפך הוא הנכון ויש לעשות הבחנה ברורה מאוד. ככל שנפעיל פחות מאמץ, כן ישתנה מוחנו מהר יותר ונוכל להפוך לאנשים שאנו שואפים להיות. מה שאני מנסה להדגיש כאן הוא שההשפעה הטובה ביותר מתקבלת כאשר אנו נינוחים. אם רק נרגע ונאמין בבטחון מלא ונשאף לכך שהדברים שאנו רוצים בהם יהפכו להיות חלק מחיינו, כן יגיעו הדברים מהר יותר אלינו. ככל שנדחוף ונתאמץ יותר, נגיע לתוצאות פחות טובות. אם ננסה להקדים את המאוחר, אנו מזמינים לעצמנו משבר. אם ננסה לגרום לדברים לקרות מהר או לאט מדי, במיוחד כשמדובר בעבודה שכלית, נגרום לעצמנו מתח ובלבול. התשובה היא פשוט להירגע, להאמין בעצמנו ולהתמקד במטרתנו ופשוט לשאוף לכך שברגע שבו נהיה מוכנים, הדברים פשוט יגיעו מאליהם.

שני הרגלי חשיבה מפריעים
עכשיו ברצוני להתייחס לתהליך שינוי החשיבה שלנו. הדברים השונים שנוכל לעשות כדי לשנות את מחשבותינו ואת דפוסי החשיבה שלנו משליליים לחיוביים. אנו יודעים כי משלח היד שאנו עוסקים בו תואם את התפיסה העצמית שלנו. אנו מתנהגים גם בהתאם לתפיסתנו העצמית ואנו פועלים, באופן כללי בהתאם לתפיסה זו, עד לרגע זה. אנו יודעים גם כי כל אחד מאתנו נמצא בתהליך בלתי פוסק של שינוי והתפתחות. למעשה, קיים ענף בפסיכולוגיה הקרוי: הפסיכולוגיה של ההתהוות, The) –(Psychology Of Becoming,  הפסיכולוגיה של ההתהוות טוענת כי איש מאיתנו לעולם אינו נשאר אותו הדבר. אנו משתנים וצומחים כל הזמן ואנו משתנים תמיד לעבר האני האידיאלי שלנו. אנו משתנים בכוון למחשבותינו הדומיננטיות ומטרותינו הדומיננטיות.

התפקיד שלנו בתהליך זה הוא לזכור כל הזמן מה אנחנו רוצים להיות ומה אנו שואפים להשיג ואז נתחיל לנוע בכוון של דברים אלה, בדיוק כפי שחללית מתקרבת לכוכב כלשהו ובשלב מסוים נכנסת אל תחום כוח המשיכה שלו.

קיימים שני הרגלים שכליים שעלינו להיזהר מפניהם, אם ברצוננו להמשיך לצמוח ולהשתנות לקראת מיצוי מלא של הפוטנציאל שלנו. הראשון הוא הומיאוסטזה. הומיאוסטזה הוא הצמדות אל המצב הקיים. זהו חוסר הרצון להניח לעבר. זהו הרצון להניח לדברים בדיוק כמו שהם. מכיון שרעיון ההשתנות הוא ללא ספק מפחיד, אנשים רבים יעדיפו, במקום ללכת עם הזרם, להשתנות, לצמוח, להגשים ולהיות לאנשים מסופקים יותר, להתבצר בעמדותיהם ולהתעקש לדרוך במקום מבלי לרצות להתקדם. לכן, כדי לשנות את התפיסה העצמית שלנו, אחד הדברים הראשונים שעלינו ללמוד הוא להניח לאדם הישן ללכת לדרכו ולהזמין במקומו את האדם החדש שלנו.

התופעה השניה שעלינו להיזהר מפניה היא הפסיכוסקלרוזיס. תופעה זו פרושה הקשחת הגישה שלנו. פסיכוסקלרוזיס קורה כאשר החשיבה שלנו מתקשחת ומאבדת מגמישותה, ואנו הופכים דוגמטיים ולא מאפשרים לכל חידוש לחדור פנימה. אנחנו, שוב, מתבצרים ולא מניחים לזמן להיכנס.

שני אלה, הפסיכוסקלרוזיס וההומיאוסטזה, או הדחף ההומיאוסטטי- הסרוב להשתנות - "תוקעים" אותנו בעצמי הקשיח והבלתי מתפשר שלנו ומונעים בעדנו מלהתקדם. כדי להמשיך ולצמוח, עלינו להחליט לשנות את אורח המחשבה שלנו ולפתח דפוסי חשיבה חדשים אודות עצמנו. פיתוח דפוס מחשבה חדש איננו מבצע מסובך כל כך והוא אורך כעשרה עד עשרים יום. אנו עושים זאת על ידי דיבור, מחשבה והתנהגות באופן התואם בדיוק לאדם שאנו רוצים להעשות.

קיימות כמה טכניקות שנוכל להיעזר בהן, כדי להפוך לאדם האידיאלי שלנו. ראשית, עלינו לדמיין לעצמנו בבהירות כיצד נתנהג עם התכונות והמאפיינים החדשים שלנו. אם, לדוגמא, נרצה להיות סבלניים, טובים ואוהבים יותר למשפחתנו, עלינו לראות את עצמנו בבירור כאנשים סבלניים, טובים ואוהבים. תמונה זו תכוון אותנו ותעזור לנו להתמקד במה שאנו רוצים להשיג. כמו כן, אם נרצה לפתח את יכולת המנהיגות שלנו, או יכולת לקבל החלטות, או לפתח בטחון עצמי רב יותר, נתחיל לחשוב על עצמנו כאילו אנו כבר בעלי תכונות אלה. נתחיל להביט באנשים אחרים שיש להם התכונות הרצויות ונראה את עצמנו במקומם. כאשר נתחיל לעשות זאת, הדימוי העצמי שלנו ישתנה, על ידי החלפת התמונה המתארת לנו את עצמנו כעת בתמונה של האדם שאנו רוצים להיות, כולל התכונות החיוביות החדשות. בעזרת טכניקה זו נוכל לאמץ לנו את כל הרגלי החשיבה החדשים, על ידי כך שנחשוב על עצמנו כמחזיקים כבר בתכונות החדשות ובכישורים החדשים, במקום לראות את עצמנו כבעלי התכונות המגבילות שהיו לנו קודם.
 
שלוש שיטות להאצת ההתפתחות האישית
כדי להאיץ את תהליך ההתפתחות האישית, נוכל להיעזר בשלוש שיטות שונות. הראשונה היא שיטת החיזוק העצמי. כאשר אנו שבים ומאשרים לעצמנו את יכולתנו, אנו מגלים כי הפוטנציאל שלנו הוא בלתי מוגבל לחלוטין. חיזוק עצמי הוא קביעה חיובית האומרת "כן" לפוטנציאל שלנו. כבר הזכרנו אישורים כאלה בפרקים הקודמים, אישורים כמו "אני אוהב את עצמי" או "אני הוא האחראי" או "אני מרגיש נהדר", "אני החלטי", "אני מרוויח 100,000 ש"ח בחודש". חזרה על חיזוקים אלה, שוב ושוב, במחשבה, בביטחון ובאמונה שלמה מחדירה אותם עמוק אל תוך התת-מודע, וזה מביא אותנו לחוק נוסף, הקרוי: חוק הפעילות התת-מודעת. חוק זה אומר פשוט שכל מה שהמודע מאמין בו ומקבל אותו מתקבל על ידי התת-מודע, אשר מיד פותח בפעולה ומביא אותו אל המציאות.

התת-מודע הוא סייע מכני אשר מציית להוראותינו ומוציא אותן אל הפועל כאשר ההוראות הן תוכנו של המודע שלנו. קלינט איסטווד כיכב בשעתו בסרט בשם "שועל האש". עלילת הסרט מספרת על מטוס קרב אשר פותח על ידי הרוסים והוא כה מתקדם עד כי ניתן לשלוט בו בעזרת המחשבה. הטייס יכול לנווט אותו בעזרת מוחו לטוס לכיוונים שונים, או לגרום לו להטיל פצצות בעזרת המחשבה. בסרט, היה על קלינט איסטווד לזכור כי עליו לחשוב ברוסית, מכיוון שהמטוס תוכנת להגיב על מחשבות ברוסית בלבד. אם נבחן את המודל הזה, נבין כי הוא אפשרי רק בסרטי מדע בדיוני. לעולם לא נוכל לכוון מטוס על-קולי בעזרת המחשבה בלבד. אולם, אנו דומים למטוס זה בכך שאנו מנווטים את עצמנו לכיוונים שונים בעזרת המחשבה שלנו. המחשבות שלנו נעות לכיוון של כל מה שעולה בדעתנו. הדבר דומה לנהיגה במכונית. כאשר אתה נוהג, אם תטה את ההגה בחוזקה ימינה או שמאלה, המכונית מיד תפנה לימין או לשמאל. כאשר אתה "נוהג" בחייך, ומטה את מחשבותיך לימין או לשמאל, חייך יקבלו נטיה לאותו הכיוון.

למחשבותינו יש כוח רב ולא רק זה, למחשבותינו יש כוח רב גם על הסובבים אותנו. בשל כוחות מסויימים שאיננו מבינים היום עד הסוף, למחשבותינו יש מעין אנרגיה מגנטית אשר גורמת לשינוי בהתנהגותם ובתפקודם של הסובבים אותנו.
אם נעזר בחיזוקים עצמיים, קביעה אשר תקיף את כל אחד מן התחומים שאנו שואפים להצליח בו, פירושו של דבר כי נכון לנו עתיד חסר כל גבולות. כל מה שעלינו לעשות הוא לדבר אל עצמנו. אם ברצוננו להגדיל את הכנסתנו, עלינו לדבר אל עצמנו כאילו אנו כבר בעלי הכנסה גדולה יותר. עלינו לחזור ולומר "יש לי" או "אני מרוויח 100,000 ש"ח בחודש". כדי שאישורים אלה יתקבלו על ידי התת-מודע, עליהם להתאים לשלושת התנאים הבאים:

א. עליהם להיות אישיים. עלינו לדבר תמיד בגוף ראשון יחיד. לעולם לא "אתה" או "את". אנו מדברים תמיד על "אני". "אני אוהב את עצמי".

ב. שנית, עליהם להיות חיוביים. אם אנו רוצים לרזות, לא נאמר, "לא אוכל יותר קינוחים, לא אוכל יותר קינוחים", מפני שהתת-מודע לא יקבל הוראה המכילה משהו שלילי. לכן, עלינו לומר, "אני אוכל רק מזון בריא אשר יגרום לי להיות רזה וחטוב".

ג. שלישית, על האישורים להיות בהווה. לא נוכל לומר "בשנה הבאה ארוויח עוד 100,000 ש"ח" או "אני אוריד ממשקלי כך וכך קילוגרם" מכיון שהתת-מודע לא יוכל להגיב על מידע אשר איננו קורה עכשיו. לכן, כל אישור, או קביעה, שאנו עושים, חייבים להיות בהווה. "אני משיג", "אני מרוויח", חייבים להיות אישיים וחייבים להיות חיוביים.

עוד דבר בנוגע לחיזוקים, כאשר אנו כותבים את מטרותינו, אנו כותבים אותן כאילו הן מתקיימות בזה הרגע. ודבר נוסף, כאשר החלטת לעשות שימוש במשפט חיזוק מסוים אתה צריך לשננן אותו שוב ושוב, הוא צריך ללוות אותך במחשבה כל יום.

הדרך השניה לתכנת את מוחנו היא על ידי שימוש בדימיון מודרך. דימיון מודרך הינה טכניקה פסיכולוגית והיא פועלת על ידי כך שאנו יוצרים בדמיוננו תמונה ברורה וחיה של הדברים שאנו רוצים להיות, או רוצים לעשות, ומאחסנים אותה במוחנו.

כל מה שתוכל לאחסן במוחך לאורך זמן, תוכל להיות, או לעשות, או להיות לבעליו. כל מה שתוכל לדמיין, תוכל להשיג. אינשטיין אמר: "הדמיון שלך הוא הצגה מוקדמת של הנאות החיים העומדות להתרחש".

בעזרת שימוש בטכניקה של דמיון מודרך אנשים מצליחים להתגבר על מחלות, לשפר את הכנסתם, להשיג קידום בעבודה, לפתח בטחון עצמי רב יותר, עוצמה אישית והתלהבות סתם.

המפתח לשימוש בטכניקת הדמיון המודרך הוא לדמיין את עצמך כבעל התכונות אותן אתה רוצה להשיג. אך קודם כל, נסה לדמיין תמונה ברורה וחדה של העצמי האידיאלי שלך בתוך המצב העומד להתרחש. אם אתה הולך לראיון לתפקיד איש מכירות, אם אתה לפני פגישה עם הבוס, אם אתה עומד לערוך מסיבה, או עומד לנאום בפני קהל - כל דבר הדורש הכנה נפשית. עצור לכמה דקות ודמיין לעצמך תמונה שלך כשאתה עושה את הדבר אשר אתה עומד לעשות ועושה זאת בצורה הטובה ביותר שתוכל להעלות על הדעת. לאחר מכן, דמיין את התוצאה האידיאלית למה שעשית. דמיין לעצמך את המצב בדיוק כפי שאתה רוצה שיקרה.

אני מכיר כמה אנשי מכירות מצליחים בארה"ב אשר מרבים להשתמש בשיטה זו. אחד מהם סיפר לי כי לפני כל פגישת מכירה חשובה הוא נוהג לבנות בדימיונו תסריט של מה שהוא רוצה שיתרחש, הוא רואה בדמיונו את ההליך הרצוי כמו בסרט, הוא מדמיין את חילופי הדברים, את חתימת ההזמנה ומתן השיק, מכיון שזוהי התוצאה האידיאלית אליה הוא שואף בפגישת מכירה.

חשוב לזכור כי השימוש בדמיון מודרך אינו מיועד כדי לדמיין פגישות מוצלחות. החיזוי מיועד כדי לסגור עסקות. אם אתה עומד להשתמש בטכניקה זו לפני שתנאם בפני קהל, עליך לדמיין לעצמך בבירור את הקהל מגיב אליך באופן חיובי ואז מוחא כפיים בהתלהבות ואפילו קם לכבודך, מכיון שזוהי התוצאה הטובה ביותר שאתה רוצה להשיג. אינך רוצה שהקהל ישב שם ויחייך, אלא אתה רוצה שהוא יריע לך בהתלהבות, מכיון שהנאום שלך היה מענין.

אם אתה שחקן או זמר, תמצא כי השיטה עובדת גם בשטח שלך. עליך לדמיין את הקהל שלך נהנה מאוד מהופעתך.

הטכניקה השלישית בה ניתן להשתמש להאצת ההתפתחות האישית היא לשחק את האדם שאנו רוצים להיות, עם התכונות והאיכויות שאנו רוצים שיהיו לנו. אנו מגלים כי בעצם אנו מתנהגים כפי שאנו מרגישים. הרגשות הפנימיים שלנו מתבטאים כלפי חוץ. אולם, אם איננו מרגישים חיוביים או חדורי בטחון, נוכל להעמיד פנים כאילו הרגשנו כך. אם נעמיד פנים שיש לנו התכונות והאיכויות הללו (וניתן לעשות זאת ממש תוך כמה דקות), אם נחשוב כי אנו מלאי חיים ובמצב רוח טוב, גם נתנהג כך.

גם אם אין לך מצב רוח מצויין, התנהג כאילו שיש לך. שא את עצמך בביטחון, מלא עוצמה וחיות, כאילו אתה שמח מאוד במה שאתה עושה, ותוך זמן קצר ביותר, תחוש בהתאם לכך. אם תתחיל את היום בתחושת אומללות או רוגז, העמד פנים כאילו שזהו היום המזהיר ביותר בתולדות חייך ותוך כמה דקות ממש תתחיל להרגיש כך. אם תמצא את עצמך מדבר עם אדם הדן איתך בנושא שאינו מענין אותך, העמד פנים כאילו שזהו הנושא המרתק ביותר בעולם ותוך פחות מחמש דקות תמצא את עצמך חדור ענין רב בנושא.

אם, למשל, עליך ללמוד נושא שהוא יבש, או טכני מדי לטעמך, אשר דרוש לך לצורך עבודה מסוימת, או כדי לעבור קורס מסוים, העמד פנים כאילו זהו החומר המרתק ביותר שאי פעם הזדמן לך ללמוד. עיין היטב בספר ושקוד עליו, כאילו היה זה הנושא המענין ביותר עלי אדמות ותוך פחות חמש דקות תרגיש שאתה פשוט מרותק לחומר. זהו אחד מסודות ההצלחה. גם אם נושא מסוים לא מענין אותנו במיוחד, נוכל "לרמות" את עצמנו ולנהוג כאילו הוא כן מענין, ואז יגיע הענין מעצמו ויהפוך למציאות.

דברים נוספים שנוכל לעשות כדי לשפר את התדמית העצמית שלנו הם לדבר לפני המראה. דבר אל עצמך באופן חיובי מול המראה. אמור לעצמך בחיוך: "אני אוהב את עצמי, אני מרגיש נהדר". עשה זאת שוב ושוב מספר פעמים, עד אשר יבחין התת-מודע במחשבה החיובית ויקליט אותה בדיוק בזמן שבו אנו במיטבנו. אתה יודע בדיוק מה קורא כאשר אתה עומד לפני המראה ומרגיש נפלא ולפתע מגיח מישהו מאחוריך ואומר: "וואו, אתה נראה נפלא". זו הרגשה נהדרת. ניתן לשחזר הרגשה זאת על ידי כך שתעמוד לפני המראה ותבנה לעצמך תחושה טובה באופן פסיכולוגי, בכל יום לפני שתלך לעבודה. זוהי דרך מעולה לשנות את תדמיתך העצמית ואת הדרך בה אתה מרגיש כלפי עצמך.

הרקע הפסיכולוגי לשיטות להאצת ההתפתחות האישית
יש לי תחושה שכמה מן הקוראים עשויים לגלות ספיקות ביעילותן של שלוש הטכניקות שהובאו לעיל, אותם קוראים ספקניים עשויים לומר לעצמם: "האם על ידי כך שאדבר אל עצמי או אדמיין לעצמי דברים או אחשוב מחשבות חיוביות אני יכול לשפר את סיכויי להגשים את שאיפותי, האם אין כאן "רמאות" עצמית?".
לטובת הקוראים הספקנים ברצוני להרחיב מעט לגבי ההסבר הפסיכולוגי העומד מאחורי הטכניקות האלה.

אחד ההישגים החשובים ביותר של זיגמונד פרויד היה גילוי, או נכון יותר, הפנית תשומת הלב אל חשיבותו והשפעתו של התת מודע על מעשינו. כלומר, היום אנו יודעים שיש במוחנו ישות שאין לנו שליטה מודעת עליה. גילויים מאוחרים יותר מעלים כי בתת מודע מרוכזת עוצמה מחשבתית חזקה. למעשה תכונות האישיות שלנו, הרגשות, היצירתיות וכו' מקורם בתת מודע. אם אנו רוצים לשנות תכונות, להגביר את הכושר היצירתי שלנו וכו' אנו חייבים לשנות את ה"תיכנות" של התת מודע שלנו. וכאן נשאלת השאלה כיצד עושים זאת?

ובכן אי אפשר לעשות זאת פשוט בכח הרצון, אין אנו יכולים פשוט להחליט להיות בעלי בטחון עצמי, או בעלי נחישות רבה יותר, זה לא עובד. כל מי שהתייסר בנסיונות לרזות יודע זאת. גם כאשר אנו רוצים לרזות איננו מצליחים לאכול פחות. מדוע? מפני שפעמים רבות הרצון לרזות מתנגש עם דחפים המצויים בתת מודע, ובכל התנגשות בין הרצון המודע שלנו לבין התת מודע תמיד ינצח הדחף התת מודע, אגב זוהי עוד הוכחה לעוצמתו של התת מודע.

התגלה כי הדרך לשנות הרגלים ותכונות אשר מקורן בתת מודע הינו באמצעות חזרה ושוב ושוב על מחשבה חיובית, פשוט מאד הדרך לתקשר עם התת מודע הינה באמצעות המחשבות, אם זה באמצעות הפעלת הדימיון או באמצעות "דיבור עצמי".

מדענים ופסיכולוגים שונים אשר עסקו בחקר התת מודע גילו כי הדרך הטובה ביותר להשפיע על התת מודע הינה באמצעות מחשבותינו. כן, כאשר אנו חושבים, חלק מן המחשבות נקלט ונספג בתת מודע. הטכניקות שפורטו לעיל נועדו כלן לשנות את ה"תיכנות" הקודם של התת מודע ולהחליפו ב"תיכנות" שיגרום להשגת התוצאות בהן אתה מעונין.

האם הקביעה שניתן לגייס את כל העוצמה של התת מודע באמצעות מחשבה נראית לך פשטנית?

פרופ' י. פ. פבלוב הידוע השקיע זמן רב בחקר ההשפעות של המחשבות שלנו על התת מודע, הוא מספר על מקרה בו טיפל באישה מסוימת אצלה נתגלתה תופעה מוזרה. אותה אישה שאפה במשך זמן רב להיות אם ולהוליד ילדים ואולם היא היתה עקרה וכל הטיפולים לא עזרו.

יום אחד החלה אותה אישה לגלות לפתע סימנים של הריון, המחזור שלה פסק והחלה נפיחות בשדיים ובבטן, ואולם בדיקות רפואיות גילו שאין כאן הריון אלא תופעה המכונה "הריון מדומה". מה קרה? האשה רצתה להיות בהריון וכל מחשבותיה נסבו סביב ענין זה עד כי התת מודע קיבל את מחשבותיה על הריון כפשוטם וגרם לגוף להגיב כאילו הוא בהריון. תופעה זו מדגישה שני דברים: ראשית, היא מראה את עוצמתו וכוחו של התת מודע. שנית היא מטילה אור על תכונה נוספת, התת מודע אינו יכול להבדיל בין דימיון ומציאות הוא מקבל כל מחשבה כפשוטה.
אחד האנשים שתרם תרומה חשובה לדעה כי באמצעות מחשבה ניתן להשפיע על התת מודע ובכך להשפיע על יכולתנו וכישורינו ואפילו לרפא מחלות היה צרפתי בשם אמיל קואה.

בראשית המאה העשרים נתגלתה בצרפת תופעה מוזרה, מאות אנשים החלו לנהור אל עיר בשם ננסי, אנשים אלה חיפשו מזור למחלות שונות, השמועה אמרה כי בננסי יש אדם המצליח לרפא מחלות אשר אין להן תרופה ומזור מצד הרופאים.

שמו של אותו אדם היה אמיל קואה. קואה הצליח לרפא בעיקר מחלות אשר מקורן בנפש, מחלות פסיכוסומטיות. לשיטתו קרא קואה "אוטוסוגסטיה", ובתרגום לעברית "שכנוע עצמי".

קואה גילה כי אנו מסוגלים "לשכנע" את עצמנו, ולמעשה את התת מודע שלנו, לקבל רעיון מסוים ולפעול להגשמתו, התברר כי ברגע שאנו מצליחים להעביר רעיון לתת מודע, הוא מתחיל להפעיל את כל העוצמה שבו לכיוון פתרון הבעיה או השגת המטרה.

הטכניקה שבא השתמש קואה הינה חיזוקים עצמיים באמצעות דיבור עצמי (זו בדיוק אותה הטכניקה שהוזכרה קודם לכן), קואה הצליח לדוגמא לרפא חולי אסטמה (מחלה הכרוכה בקשיי נשימה קשים) בכך שהורה להם לחזור שוב ושוב על משפט כגון זה: "מיום ליום נשימתי הופכת להיות קלה יותר ויותר, מיום ליום אני מצליח לנשום בקלות ובמהירות". קואה הורה לחזור על אותו משפט 20 פעמים בבוקר מייד אחרי היקיצה ושוב בלילה לפני שהולכים לישון. מדוע דווקא בלילה ובבוקר ומדוע 20 פעם? קואה גילה כי במשך היום כולו כאשר אנו חשופים לגירויים ולרעשים של הסביבה התת מודע פחות פתוח לקלוט את מחשבותינו, לעומת זאת מייד עם היקיצה בבוקר וממש לפני שאנו נרדמים בלילה, שעה שאנו במצב הקרוב לשינה, נוצרת מעין קירבה בין התת מודע לבין המחשבות המודעות שלנו ואז השפעת המחשבות על התת מודע חזקה בהרבה. קואה גילה כי חזרה תכופה על המחשבה עוזרת לתת מודע לקלוט ולספוג את הקביעה וכבר לאחר ימים אחדים של פעולה כזו בוקר וערב התת מודע מתחיל אט אט לפעול בכיוון שהוכתב לו על ידי המחשבה.

אגב, התת מודע אינו הולך לישון, הוא פעיל גם בלילה ופעמים רבות כאשר אנו חושבים על נושא או בעיה מסוימת לפני השינה, אנו קמים בבוקר ולפתע צץ במוחנו פתרון לבעיה או כיוון חדש. זוהי פעולתו של התת מודע. מכאן צמח גם הביטוי "לישון על זה", כאשר אנו מתקשים להחליט החלטה מסוימת ואנו רוצים יותר זמן למחשבה אנו אומרים "אני רוצה לישון על זה" ואכן פעמים רבות זה עוזר.

האם שיטת האוטוסוגסטיה קשורה רק לאמונה או שיש לה בסיס מדעי?

המדענים והחוקרים בתקופתו של קואה לא קיבלו את שיטתו ואת התיאוריה שלו. הם כינו אותו "שרלטן" ומתחזה, אבל אלפי האנשים אשר טופלו במרפאתו של קואה בננסי סיפקו הוכחה חותכת ליעילות השיטה. אין אנו יכולים להאשים את המדענים בתקופתו של קואה על הסתיגותם משיטותיו, הידע המדעי באותה תקופה לא יכול היה לספק כל הסבר הגיוני להצלחת שיטותיו של קואה.

במחקרים מדעיים שנערכו שנים אחר כך וללא כל קשר לאוטוסוגסטיה נמצאו הסברים והוכחות לכך ששיטת
האוטוסוגסטיה הינה שיטה תקפה ונותנת תוצאות. פסיכולוגים רבים עושים היום שימוש יעיל באוטוסוגסטיה לריפוי מחלות והפרעות נפשיות שונות. שולמית והנס קרייטלר, פרופסורים לפסיכולוגיה מאוניברסיטת תל אביב, קבעו כי מחקרים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים מספקים הוכחות מדעיות משכנעות ביותר המאששות את הרעיונות הבסיסיים של קואה, הם רואים בשיטה זו שיטה יעילה ביותר לטיפול בהפרעות פסיכולוגיות.

ד"ר ברוך אליצור, פסיכולוג ישראלי ידוע, עוסק שנים בטיפול בשיטות של הרפיה, דמיון מודרך ואוטוסוגסטיה ומגיע לתוצאות מפתיעות, בספרו "הרפיה עצמית" (יצא בהוצאת "אור עם") הוא מתאר מקרים רבים בהם הצליח לרפא הפרעות שונות באמצעות הפעלת הדימיון והמחשבה.

ד"ר אנטולי אודסקי הינו רופא פסיכיאטר ישראלי בעל נסיון של עשרות שנים בטיפול בחולים בשיטות פסיכולוגיות שונות הכוללות גם אוטוסוגסטיה, בספרו "היפנוזה רפואית ושיטות לשליטה עצמית", העלה ד"ר אודסקי על נס את יעילותה של האוטוסוגסטיה בפתרון בעיות רפואיות וגם בעיות מחיי היום יום כמו הפסקת עישון, אלכוהוליזם והרזיה.

עד כה סקרתי את השפעת האוטוסוגסטיה על התת מודע במקרים של הפרעות נפשיות ופסיכוסומטיות, אבל אנחנו הרי אנשים בריאים, מי אמר שטכניקה זו מתאימה גם לנו?

לפני שנים יצא בארה"ב ספר בשם "Think and Grow Rich" מאת נפוליאון היל (הספר יצא גם בתרגום עיברי ושמו בישראל "חשוב והתעשר"), ספר זה עורר בארה"ב הד רב, הוא נמכר במיליוני עותקים ואנשים רבים אשר קראו אותו טענו כי הספר שינה את כל מהלך חייהם.

ביסודו זהו ספר הדרכה אשר נועד לתת בידי הקורא כלים להצליח ולהגשים את מטרותיו בחיים, אחת השיטות המומלצות על ידי נפוליאון היל היא השימוש באוטוסוגסטיה. בין האנשים אשר טענו כי עקרונות הספר השפיעו עליהם עמוקות היו אישים כמו וודרו ווילסון, נשיא ארה"ב בעבר, תומס אדיסון, הממציא הידוע, המיליונר ג'ון רוקפלר, ג'ורג' איסטמן, מייסד חברת קודק ורבים נוספים.

נפוליאון היל היה למעשה זה שהחדיר את רעיון התועלת בשימוש בטכניקות של אוטוסוגסטיה לקהל הרחב בארה"ב ובמדינות אחרות בעולם.

אני מקווה שעד כה הצלחתי לספק לך כמה הוכחות ליעילותה של האוטוסוגסטיה אשר מכוחה יונקות שלושת הטכניקות שנמנו קודם לכן. עכשיו ברצוני לעשות לך הכרה עם כלי נוסף אשר יעזור לך להאיץ את ההתפתחות האישית שלך לכיוון הרצוי וזוהי טכניקת ההרפיה (רילקסציה).

הטכניקה המשולבת לתיכנות עצמי
במשך שנים רבות הגיעו מן המזרח למדינות המערב שיטות שונות אשר נטען לגביהן כי הן מביאות שלווה ואושר לכל המשתמש בהן, כוונתי לשיטות המדיטציה והיוגה השונות. בתחילה התייחסו המדענים והחוקרים בחשד ובחוסר אמון להשפעת שיטות אלה, נטען כי אין זו אלא מיסטיקה רדודה שאין מאחוריה כלום, ואולם כאשר החלו להתבצע מחקרים מדעיים נתבררה תופעה מענינת. בדיקות פיזיולוגיות של אנשים במהלך מדיטציה גילו כי חלו בהם שינויים פיזיולוגיים משמעותיים, ביניהם: ירידה משמעותית ברמת לחץ הדם והדופק, התרחבות כלי הדם ההיקפיים בגוף ופעילות מוגברת של גלי אלפא במוח. זהו מצב של הרפיה. מצב פיזיולוגי זה מאפיין מצב של מנוחה מוחלטת, מנוחה בה משתחררים מן התת מודע לחצים ומתחים אשר הצטברו בו בחיי היום יום.

שיטות היוגה והמדיטציה שהגיעו מן המזרח אינן הדרכים היחידות להגיע למצב של הרפיה, מדע הפסיכולוגיה גילה גם הוא כמה שיטות להגעה למצב זה.

טכניקה מאוד מעניינת פותחה על ידי חוקר רופא בשם יוהן שולץ בשנת 1905 בגרמניה ונקראה בשם התניה אוטוגנית. שיטה זו משלבת את השיטות היונקות מן האוטוסוגסטיה עם ההרפיה. למעשה התגלה כי הדרך הטובה ביותר להביא לשינוי מהיר של דפוסי התנהגות הינה חיזוקים אוטו סוגסטיים באמצעות דמיון מודרך או משפטי חיזוק המתבצעים כאשר הגוף נמצא במצב של הרפיה.

בטכניקת ההתניה האוטוגנית נעשה שימוש מוגבר בתחום הספורט, חלוצי השימוש בשיטה זו בספורט הינם ספורטאי מזרח גרמניה של לפני האיחוד. המזרח גרמנים פיתחו את ההתניה האוטוגנית לכדי מדע של ממש. למעשה, רבים מן המומחים גורסים כי הסיבה לכך שספורטאים מזרח-גרמנים כה רבים זכו במדליות זהב באולימפיאדות היא לא משום שהספורטאים היו טובים יותר, ולא מכיון שהם השתמשו בסמים, אלא מכיון שהם משתמשים בשיטות מתקדמות לשליטה שכלית.

התניה אוטוגנית פירושה התניה עצמית. התהליך של התניה אוטוגנית קשור קשר הדוק לעקרונות אשר אליהם התייחסנו קודם לכן של נינוחות וריכוז. בהתניה אוטוגנית אתה יושב, עוצם את עיניך ומתרגע על ידי נשימה עמוקה, עד להרפיה מלאה של כל הגוף. בעיצומה של ההתניה האוטוגנית אתה מדבר אל רגליך, ידיך וגופך כולו כדי להביא אותם למצב של הרפיה, ואז, כאשר אתה רגוע לגמרי, ומוחך פועל באיטיות, ואתה מרגיש הרמוניה מלאה עם גופך, אתה קובע לעצמך בבהירות מטרה אשר אתה רוצה להשיג או יכולת מסוימת שאתה רוצה לשפר ומצייר לעצמך תמונה ברורה וחדה של הדברים האלה.
במצב של הרפיה עמוקה, דמיין את עצמך כבעל התכונות והאיכויות שברצונך להשיג. זוהי אחת הדרכים המהירות ביותר לגרום לדברים אלה להפוך למציאות. זכור כי ככל שאינך מתאמץ ונשאר לגמרי רגוע בשעה שאתה מדמיין לעצמך, כן תטמיע את הדברים במציאות שלך מהר יותר. התניה אוטוגנית דומה מאוד למדיטציה וכל אחד יכול לעשות זאת.

שיטה קלה בה תוכל להגיע למצב של הרפיה הינה על ידי ספירה לאחור מחמישים עד אחד.

זה מתבצע כך: שב על כסא נוח או התרווח על מיטה, עצום את עיניך, הרגע, קח נשימה עמוקה ונשוף על חמישים. קח שוב נשימה עמוקה ונשוף - ארבעים ותשע. נשימה עמוקה - נשיפה - ארבעים ושמונה. נשימה עמוקה - נשיפה - ארבעים ושבע. המשך כך עד שתגיע כל הדרך לאחד. כאשר תגיע לאחד המשך לנשום ולנשוף והמשך לומר: "אום, אום, אום" שוב ושוב.

כאשר אתה חש שאתה במצב של רגיעה מוחלטת, דמיין לעצמך בבהירות את מטרתך או את התכונות והאיכויות שברצונך להשיג ופשוט תיהנה מן התמונה ומהאופן בו אתה חוזה בעצמך מתפקד בצורה הטובה ביותר שאתה מסוגל אליה. עשה זאת פעם או פעמיים ביום, במצב של רגיעה מוחלטת, מהר מאד תגלה כי הדברים יגיעו אל המציאות שלך. שיטה זו משלבת את שיטת הדמיון המודרך עם ההרפיה לכדי טכניקה אפקטיבית ביותר.

השעה הנוחה ביותר לתרגול היא מיד לאחר שאתה קם משנתך בבוקר. נתגלה כי התת-מודע הוא נוח יותר לסוגסטיה בשעה הראשונה של היום ובשעה האחרונה של היום יותר מכל זמן אחר. ואם ברצונך להביא לידי שינוי מהיר, זכור את השורה מספרו של הנרי וורד ביצ'ר: "השעה הראשונה היא ההגה של היום". השעה הראשונה היא השעה בה אנו רעננים ביותר ובה התת-מודע שלנו נתון להשפעה יותר מאשר בכל שעה אחרת של היום. לכן, כאשר אתה מתעורר בבוקר, התמתח והזדקף ואמור לעצמך: "אני מרגיש נפלא".

האדם הממוצע קם בבוקר תוך תחושה שהוא היה שמח מאוד לחזור ולישון עוד קצת. רובנו קמים ומיד מתחילים לחשוב על השעה בה נוכל שוב ללכת לישון בערב. לכן, הדבר הטוב ביותר לעשותו כדי למנוע זאת יהיה לומר לעצמך, מיד לפני שתלך לישון: "אני אתעורר בבוקר וארגיש נפלא". דאג שאלה יהיו המילים האחרונות שתשדר לתת-מודע שלך לפני שאתה נרדם. הדבר הראשון שתאמר לעצמך בקומך בבוקר הוא "אני מרגיש נפלא, אני מרגיש נפלא" ואמור זאת עם רגש ובהתלהבות, ומיד תחוש כיצד זה מחולל גל של התלהבות, חיוניות ואנרגיה בכל גופך. אנו יודעים שזה פועל היטב, מכיון שאנו יודעים כי כשאנו מאחרים לקום בבוקר מכיון שלא התעוררנו מצלצול השעון המעורר אנו מתעוררים ומזנקים מיד מן המיטה. במקרה כזה היום לא מתחיל בקיטורים מסוג "אני עייף ורוצה לחזור לישון". לא ולא, ברגע שאתה רואה מה השעה, אתה נותן לתת-מודע שלך סימן ואתה קופץ מן המיטה ומיד מתחיל להתרוצץ. אם תתחיל לתכנת את עצמך להתעורר כך בכל בוקר, התת-מודע שלך יעיר אותך כל יום באותה תחושת חיות ואנרגיה מתפרצת ותמצא את עצמך מוכן ליום החדש תוך שניות ספורות.

הדבר השני שתעשה, לאחר שקמת, הוא לזכור כי שעה זו היא הזדמנות פז לתכנות מחדש של התת-מודע. אל תקרא עיתון או תאזין לרדיו בשעה זו. במקום זה, קרא במשך עשרים או שלושים דקות חומר קריאה אשר ישרה עליך אוירה ממריצה ומפתחת, הקדש זמן זה למחשבות על הצלחת הפרויקט שלך או על הגשמת שאיפה מסוימת, דמיין את עצמך במצב בו המשימה או השאיפה הושגו, כיצד אתה נהנה ומלא סיפוק מהשגת המשימה.

פתח את היום בחצי שעה של פעילות מוחית מפרה. דקות אלה קרויות "שלושים דקות הזהב של היום". השתמש בהן כדי לתכנת את מוחך ולהזין את המחשב אשר במוח שלך במידע התואם לאופן בו אתה רוצה שיראה היום שלך.

לאחר שקמת והכנת את מוחך, תוכל לקרוא עיתון או להאזין לרדיו, אך אל תבזבז את שלושים הדקות הראשונות של היום במילוי המוח בשטויות שליליות. מכאן ואילך, מלא גם את שאר היום שלך בחיזוקים חיוביים.
 
דיאטה של עשרים ואחד יום
עשה את "דיאטת עשרים ואחד הימים של גישה חיובית". קבל החלטה כי במשך שלושת השבועות הבאים, אתה עומד להתרכז בפיתוח דפוס חשיבה חיובי אחד. אתה עומד לחשוב ולדבר על עצמך ולדמיין את עצמך עם תכונה אחת חיובית חדשה אשר עומדת להיות לך.

אל תנסה לשנות את כל העולם. פשוט נסה לשנות דבר אחד בכל פעם, תוך הכרה שכל עוד תמשיך להתמקד במחשבה באדם שברצונך להיות, אתה תהיה האדם הזה. כל עוד תמשיך ותתמקד במטרה שלך, לבסוף תשיג אותה. כל מטרה אשר תוכל להחזיק בה במוחך לאורך זמן, היא מושגת. כל מחשבה אשר תדבק בה לאורך זמן, תחדור לבסוף למציאות חייך. השאלה היחידה היא: האם יש לך המרץ הדרוש, המשמעת העצמית והנחישות הנחוצים כדי למקד את מוחך על מה שברצונך להשיג או האם תרשה למוחך לגלוש בחזרה לחשיבה על פחדים ודאגות?

לבסוף, ברצוני להוסיף כמה מילים אודות כוחה של הסוגסטיה. כידוע, כוחה של האהבה הוא בעל ההשפעה הגדולה ביותר על ההתנהגות והתפקוד שלנו. כל מה שאנו עושים בחיינו, קשור בחיפוש אהבה או בפיצוי על העדר אהבה. אנו יודעים גם כי הסוגסטיה משחקת את התפקיד החשוב ביותר בשינוי האישיות שלנו. אנו יודעים כי אנו מושפעים מכל מה שאנו רואים, שומעים, קוראים, צופים בטלויזיה, קוראים בעתונים ובכתבי עת. אנו מוקפים בסביבה סוגסטיבית אשר יש לה השפעה מכרעת על דרך החשיבה שלנו. והחלק החשוב והמשפיע ביותר בסביבה הסוגסטיבית שלנו הוא האנשים איתם אנו באים במגע.

ד"ר דיוויד מקלואן מאוניברסיטת הרווארד, מצא, לאחר 25 שנות מחקר כי ניתן לאמן אנשים וללמד אותם תכונות של מצליחנים, לאמן אותם להתגבר על רגשות שליליים ולפתח גישות חיוביות, וללמד אותם תכנות שכלי ואז גם לשנן להם טכניקות של השגת מטרות, יצירתיות, פתרון בעיות וכל היתר. אך אם הם יעזבו את הסביבה בה אומנו ויחזרו אל סביבתם הטבעית, אל הקבוצה המגבילה הראשונית שלהם, הדבר עלול לחסל את הסיכוי שלהם להתפתח ולהגיע למיצוי הפוטנציאל הטמון בהם. גילוי זה, הקשור בסביבתנו הטבעית, בקבוצת השיוך שלנו, אלה אשר אנו מתרועעים איתם ומזדהים איתם, חשף את מקורות החיקוי שלנו.

קבוצת השיוך הראשונה שלנו היא המשפחה. לאחר מכן באה קבוצת בית הספר, חברינו לעבודה וחברינו הפרטיים. אך אם לא נברור לנו באופן מודע את הקבוצה המתאימה לנו, המורכבת מאנשים בעלי אוריינטציה מצליחנית, אם נמשיך להתרועע עם אנשים אשר אינם ממהרים להשיג דבר, עלול הדבר להוות מכשול בלתי עביר בדרך להצלחה.

לקבוצות השיוך שלנו יש חשיבות עצומה. זכור את הביטוי "מצא מין את מינו". התרועעות עם אנשים פסימיים וציניים אשר אינם שואפים להתקדם בחיים, כאלה אשר מקטרים ומתלוננים כל הזמן על כל העולם, תבטיח גם לנו "דריכה במקום". חשוב מאוד כי נכוון נכון את קשרינו החברתיים, אם אכן אנו נחושים בדעתנו להתקדם, עלינו להתרועע עם אנשים בעלי חשיבה חיובית בלבד.

חשוב והתנהג כמצליחן
למן שעת הקימה בבוקר, זכור כי לכל מחשבה העולה בדעתך יש השפעה על האדם שאתה שואף להיות. זכור כי אתה צומח ומתפתח כל הזמן כדי להגיע ולהיות האדם הזה. ככל שהדימוי חי וברור יותר במוחך, כן הוא קרוב יותר להגשמה. ככל שתדבר עליו, תחשוב עליו, תדמיין אותו ותתנהג כמוהו, כן הוא יהפוך למציאות חייך. ככל שתדבר אל עצמך בקביעות ובאופן חיובי ועיקש, כן ברור כי תוכל להתגבר בקלות רבה יותר על דפוסי החשיבה השליליים הקודמים ותפתח דפוסים חדשים וחיוביים אשר יעזרו לך להפוך לאדם חדש.

המפתח לכל זה הוא משמעת עצמית. אם תחזור על תרגילים אלה שוב ושוב, אין ספק שתהפוך לאדם החדש. זוהי הדרך בה הפכנו אנו לאנשים שאנו היום - לטוב או לרע. אם נפתח ציפיות חיוביות ותמיד נשאף לטוב בכל מצב, נוכל להאיץ בכך את התהליך.

סרב לקבל כל דבר שלילי אודות עצמך. אם תטעה, אל תדאג, השלך זאת מאחוריך. חייה בהווה, אל תדאג למחר או לאתמול. פשוט התרכז וחייה "עכשיו", כל יום בנפרד והתמקד באנשים שאיתם אתה רוצה להיות והיכן אתה רוצה להיות היום ועכשיו וכל היתר יבוא מעצמו.

הזן את מוחך ללא הרף במחשבות חיוביות. תן למוחך את התזונה העשירה שהוא זקוק לה. אל תפסיק ללמוד ולהשכיל כל הזמן, התרועע רק עם אנשים חיוביים ותכנת את מוחך ללא הרף. דמיין כי אתה מתאמן לקראת "מרתון שכלי". מרתון כזה דורש ממך אותה מידת המשמעת והמסירות אשר דורשת ריצת מרתון. יש להתרכז באימונים ובתרגול במשך כל היום כולו.

ולבסוף, אין לשכוח כי הכול תלוי בכונה. כל אשר קורה לך היום, מחר ולעולמי עולמים, תלוי בתוכן המודע שלך. הדבר היחיד בעולם אשר עליו יש לך שליטה מלאה הוא מחשבותיך. אם תדאג שמחשבותיך יעלו תמיד בקנה אחד עם כל מה שאתה שואף להשיג, זהו צעד חשוב בשליטה בגורלך.

ארבע טכניקות לשינויי אישיות חיוביים
לפני שנסיים את נושא התכנות השכלי, ברצוני להציג ארבע טכניקות אשר בעזרתן נוכל להביא לשינויים דרמטיים באישיות על ידי מילוי התת-מודע בסדרה חדשה של רעיונות ודימויים ועל ידי תכנות המטרות שלנו ברמה העמוקה יותר של התת-מודע.

הראשונה היא שיטת התכנות הכתוב. בטכניקה זו נרשום את המטרות שלנו בבהירות באופן המדוייק ביותר ולעיתים קרובות עד כמה שניתן. בכל פעם שנכתוב את מטרתנו, אנו מעמיקים לחרוט אותה במוחנו והתת-מודע ניגש לפעולה במרץ להביא זאת אל המציאות. את הטכניקה הזו למדתי לפני כמה שנים ואני יודע שאלפי אנשים מצליחים בארה"ב עושים בה שימוש. הזמן הטוב ביותר לעשות זאת הוא בבוקר. קח לעצמך שתיים או שלוש דקות והקדש אותן לכתיבה של מטרותיך, לפני כל דבר אחר שתעשה. שיטה זו מתכנתת את המטרות במוחך והופכת אותך מודע לכל רעיון שיעזור לך להשיג את מטרתך. התהליך כולל כתיבת המטרה בגוף ראשון יחיד בהווה, כאילו שכבר השגת את המטרה. "יש לי, אני מרוויח, אני מצליח, אני עושה". לאחר שכתבת זאת, עצום את עיניך ודמיין את עצמך נהנה מהתוצאות. עליך לחזור על הליך זה לעיתים תכופות, רצוי בכל יום.

שימוש נוסף לטכניקה הכתובה - שנה את מהלך היום על ידי כך שתדמיין את סדר הארועים שעומדים לקרות באותו היום, ותוסיף להם את הדרך בה אתה שואף לנהוג בכל אחד מן הארועים הללו. כתוב זאת בבירור: "אני מתנהג באופן בטוח ונינוח בפגישה הזאת הבוקר". ואז עצום את עיניך ודמיין כיצד אתה מתנהג בנסיבות הללו. שיטה זו, של כתיבה המטרות מדי בוקר, תקרב אותך לעבר המטרה אליה אתה שואף.

הטכניקה השניה היא הטכניקה המהירה, אשר בה משתמשים לצורך ארועים חד-פעמיים חשובים. משתמשים בה בעיקר אנשי מכירות, מנהלים בכירים, ואלה שמופיעים לפני קהל.

בדיוק לפני ארוע חשוב בו עליך להיות במיטבך, נשום נשימה עמוקה, נשוף, הרגע ואשר לעצמך את התוצאה האידיאלית. לדוגמא: עליך להציג נושא חשוב בפני לקוח. נשום נשימה עמוקה, נשוף, עצום את עיניך ואמור: "ההצגה פשוט הולכת מצוין. זוהי הצגה מעולה", ולכשתאמר את המילים הללו, פשוט ראה בעיני רוחך כיצד ההצגה מתנהלת לשביעות רצונך ואת הלקוח מגיב באופן חיובי, דמיין עד כמה אתה רגוע ובטוח בעצמך ודמיין גם את התוצאה המוצלחת.

אנשי מכירות בכירים בארה"ב, אלו המרוויחים עד חצי מיליון דולר בשנה, כעמלות, מרבים להשתמש בטכניקה זו לפני כל הצגת מוצר ולפני כל ישיבה חשובה. תוכל להשתמש בה גם לפני ישיבה עם הממונה עליך, כשברצונך לבקש העלאה במשכורת, לפני משא ומתן עם לקוחות, או לפני מסיבות וארועים חברתיים אחרים. כאשר אתה מדמיין את תמונת הארוע העתיד להתרחש, ראה את עצמך בתוך המצב, כשאתה רגוע ונינוח, בטוח עצמך ושולט לחלוטין במצב. לאחר שעשית זאת, תגלה כי המהלך האמיתי של הדברים תאם בדיוק למה שדמיינת לך מראש. תהליך זה קרוי "חזרה מנטלית". זהו אחד הכישורים החשובים ביותר שכדאי לפתח כאשר שואפים להשגים גבוהים ולהצלחה. היכולת לעשות סימולציה של כל מצב העומד להתרחש מתחילתו ועד סופו במוחך, לפני שתקלע למצב עצמו. או אז, יורה לך התת מודע שלך את כל התגובות הנחוצות בהתאם למצב שדמיינת, לפני הארוע.

טכניקת התכנות השלישית קרויה "טכניקת התכנות הספורטיבית". טכניקה זו מהווה פריצת דרך בתחום ההתנייה האוטוגנית בספורט והיא מלמדת את האתלטים להעביר במוחם את כל סדרת האימונים שלהם מראש. אנו יודעים כי ספורטאים מצטיינים, אלופים בתחומים שונים, משתמשים בטכניקה זו כדי להתכונן לקראת תחרויות. הדרך בה אנחנו עושים שימוש בטכניקה זו היא כדלהלן: אנו יודעים כי נוכל לפתח לעצמנו יכולת מסוימת על ידי כך שנטביע אותה בתת-מודע בעזרת תכנות שכלי. ראשית, עלינו להעביר את סדר הפעולות במוחנו, ללמוד את הכללים ולדעת מה נדרש מאתנו. הצעד השני הוא להירגע ולהתרפות ולהבין בדיוק כיצד תראה פעולה מושלמת בשטח זה. דמיין את עצמך מבצע את כל אחת מהתנועות הנדרשות, בדיוק כפי שתרצה לעשות זאת במציאות. אלוף סקי ידוע, בעל כמה מדליות זהב באולימפיאדת החורף, טוען כי הוא מדמיין את עצמו מגיע אל סיומו של מסלול ההחלקה שלו. הוא יודע כי אם הוא מדמיין זאת בהצלחה, הוא אכן יחליק היטב כל הדרך למטה. אנשים אחרים משתמשים בטכניקה כדי לשפר את המהירות שלהם בשטחי ספורט שונים, לשפר את מרחקי הקפיצות שלהם או לשפר את הביצועים שלהם בטניס, כדורגל או כדורסל. זוהי דרך מצויינת לאמן ילדים ונוער בספורט - שיטת הסימולציה השכלית. למדו אותם לדמיין את התהליך כולו טרם שיבצעו אותו.

טכניקת התכנות הרביעית היא זו המכונה "טכניקת התכנות התקנית" ואנו משתמשים בה כדי לפתח דפוסי חשיבה והתנהגות חדשים וכדי להשיג את מטרותינו. בשיטה זו נכתוב את מטרותינו באופן ברור בזמן הווה יחיד בצורה של קביעה חיובית. לאחר שנכתוב את מטרתנו על פיסת נייר או כרטיס, יש לשבת בשקט, להירגע ולהיכנס למצב הרפיה. לאחר מכן יש לקרוא את המטרה מן הכרטיס ולחזור עליה ארבע או חמש פעמים. "אני מרוויח כך וכך לשנה, אני מרוויח..., אני שוקל מספר מסויים של קילוגרמים..., אני משיג...". אחר כך, עצום את עיניך ותאר לעצמך בפרוטרוט כיצד אתה נהנה מהצלחתך. צייר לעצמך תמונה אופטימית זו, אשר תגרום לך להרגיש חיובי. זכור, כי ככל שתערב יותר רגש בפעולה זו, כן תעזור לתת-מודע שלך לקלוט את המידע ולפעול למען הבאתו אל תוך המציאות שלך.

אלו הן ארבע שיטות בעלות השפעה רבה. כל אחת לחוד תפעל להאצת ההשגים אליהם אתה שואף. שימוש משולב בכולן, באופן קבוע, יביא לתכנות שכלי במהירות רבה יותר. אנו יודעים כי מכיון שאנו מתנהגים תמיד בהתאם לתכנות השכלי שלנו, ככל שנשנה את התכנות הבסיסי הקודם שלנו מהר יותר, כן נגיע מהיר יותר למטרות אותן אנו חותרים להשיג.






Copyright © by Meir Liraz. All rights reserved